Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?
Hírek
Időjárás
Weather by Freemeteo.com
Szervezők
Támogatóink


Partnerek


Névnap
2020. január 18.
szombat,
Sára napja van.
Pontos idő:
[]

Hírek

Gondolatok egy míves emléklap értelméről.

   "Solti Imre csíkmenasági hazafi készíti rendre,évek óta ezt a gyönyörű, testet-lelket melengető emléklapot.Rovással is...., minek értéke felbecsülhetetlen. Az én negyedik oklevelemet(meglehet nekem már utolsót), értékelnem kell, belső késztetésem van erre.
Úgy látom, az alkotó a megtervezett, jól kigondolt formán évek óta nem változtat, de tartalomban mindig többet ad hozzá. Idén, miközben Imre a turistaháznál udvariasan fotózgatta a pihenő, megfáradt túratársakat, odaszóltam neki, hogy "remélem, idén is szépet csináltál!Azt válaszolta szerényen: " amilyet tudtam".
Szerintem megint méltót a túrához, a szervezők szándékához, a résztvevők elszántságához. Érzem benne a természet és a benne élő ember harmóniájának igényét, az elmúlásra ítélt test erőfeszítéseit, áldozatát, ám a mindeneken felülemelkedni képes magyar lélek erejét is. Ezúttal idézve Kós Károly tárgyilagos, de lélekemelő, sorsunkban megerősítő intelmét népünk bármely szinteken vitatható, de lényegében megkérdőjelezhetetlen teljességéről. Mindig meghatódom, amikor a számomra nehéz és fárasztó túra végén kézbe veszem és olvasom az emléklapot. Gombócot érzek a torkomban , pulzusom emelkedik, szemeimmel pásztázom az ismerős, ám új lapot.
Érzem a forma tiszteletet ébresztő állandóságát,benne a keretet adó örök égi jelképeinket, közepén az életfa szaporodó évszámmal már megjelölt és még jelöletlen..., fiatalokra váró ágait, vastagodó törzsét-gyökerét, rajta a népünk ajkán élő tájneveket, megnevezéseket. Ott van utalóan a fagyos hajnalra utaló, éjjeli menedéket adó sátor,és az ITT talán direkt kicsire rajzolt, de a valóságban hatalmas és hitet adó, ágaira bomló-egymásba kapaszkodó, a Mindenséggel rokon, mégis magányos Egyeskő.
Megint itt voltam, és itt voltak mások is, régiek, és újak...., jó volt, szép volt, és az én olvasatomban az emléklap felteszi az i betűre a pontot. ....és lelkem bugyraiban kísér tovább életem végéig. Köszönöm ,Imre!
Köszönöm TÖBBIEK !"
Feltöltötte: 2013-10-21 16:54:05 -kor bart.laci